Atelier geopend

4 juli was een bijzondere dag voor Willen Programs. Een nieuw programma is gestart: een 3-jarige opleiding tot kleermaakster, met als doelgroep: jongeren die het risico lopen aan lager wal te raken. Schoolverlaters, tienermoeders, wezen, tieners uit arme gezinnen zitten allemaal in deze risicogroep.

De leider van deze opleiding is mevrouw Yendoubé. Ook zij zat als tiener in een risicogroep. Door haar vader uitgehuwelijkt aan een oude man, werd ze als jonge tiener gedwongen in zijn harem te komen wonen. Yendoube besloot weg te lopen en werd opgevangen door een werkgroep van de organisatie ‘Terre des hommes’. Via hen leerde ze het kleermakersvak en heeft nu haar eigen atelier in Lomé. Ze doet mee aan het leer- en leenprogramma Agapè van Willen Programs. Toen ze hoorde van onze visie om een kleermakerstraining op te starten, meldde zij zich aan.

Zij is geholpen toen ze in de problemen zat. Nu wil ze zelf een helpende hand bieden aan anderen.

De garage van het kantoor is omgetoverd tot een eenvoudig atelier: twee naaimachines, een kniptafel, een pashokje en een aantal posters met modellen om uit te kiezen. Ook de houtskoolstrijkijzers ontbreken niet. Adjete lacht erom: “Zo een staat bij je moeder in de tuin met bloemen erin.”

Dat klopt; in Nederland zijn deze ijzers al lang vervangen voor elektrische. Net zoals de naaimachines, die hier nog steeds met de voeten worden aangedreven. Misschien moeten we nog eens een bus vol naaimachines verzamelen in Nederland. Voor nu doen we het met twee Chinese ‘butterflies’ en dat gaat ook. Hoewel, de oerdegelijke kwaliteit van vroeger ontbreekt, de riem moet al gelijk gerepareerd worden.

Opening

 

We openen met het hele WP-team, 2 studenten en nog wat vrienden van Yendoubé. Na een korte meditatie en een aantal speeches wordt voor zowel Yendoubé als beide studenten gebeden. Yendoubé stond erop dat deze opening zo zou gebeuren, want zonder God kan ze het werk niet doen. We bidden dat dit programma tot zegen mag zijn voor de studenten, maar ook voor de klanten die zullen komen.

Daarna wordt het lint doorgeknipt en de deuren van het WP-atelier is geopend!

Grace is onze eerste student. Ze is een alleenstaande tienermoeder en had de hoop op een goede toekomst al verloren. Ze wilde graag de opleiding tot kleermaakster doen, maar haar ouders kunnen die niet betalen. Dankzij het supportersprogramma van WP kan ze nu toch meedoen aan het programma. Geconcentreerd schrijft ze de maten op van de eerste ‘klanten’. We hopen dat zij een van de tieners zal zijn die ondanks de omstandigheden toch een hoopvolle toekomst zal hebben.

Advertentie

Een reactie op “Atelier geopend

  1. Wat gaaf dat dit kan. Leuk geschreven stukje. Fijn om te horen wat WP allemaal doet.
    Groetjes Ina

    Like

REAGEER

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s