Over ons

Willen Programs is gevestigd in Lomé, de hoofdstad van Togo. In een gebouwtje van 4 kamers en een keuken wordt kantoor werk gedaan, les gegeven en eventueel mensen ontvangen voor een overnachting.

Onze visie is om te strijden tegen armoede, voorkomen van ziekte, bescherming van vrouwen, en dit jaar is daar de bescherming en hulp aan kinderen aan toegevoegd. Ons belangrijkste wapen in die strijd is educatie en training.

De basis

Alle vrouwen die een lening willen afsluiten moeten eerst voor een introductiemorgen komen. Er wordt dan uitgelegd wat Willen Programs is, wat ons doel is en hoe het programma werkt. Elke vrouw kan 5 keer een lening krijgen, met steeds een hoger bedrag. Maar de week voor het geld wordt gegeven moeten ze 1 week lang elke dag 2 uur een lesprogramma volgen. Om te weten welk niveau de lessen gegeven moeten worden nemen we aan het eind van de ochtend een simpele test af. Aan de hand van de resultaten worden ze verdeeld over niveau A, B of C.

Alle werkers zijn voor deze ochtenden ingeschakeld. Geldophalers moeten wat later dan anders hun dagelijkse taak doen. 1 is verantwoordelijk voor het klaarmaken van popcorn en bisap (Togolese sap van bloemblaadjes). De anderen helpen in de klas degenen die moeite hebben met de test. Zelfs Aimee is gevraagd te komen. Aimee heeft een jaar lang het alfabetiseringsprogramma gevolgd en kan nu lezen en schrijven. Ze is 19 jaar en kon op het koor de liederen niet lezen. Ze leest nu! Na het jaar theorie is het tijd voor een jaar stage in een werkgebied naar keuze. Aimee wil komen werken in WP, dus doet ze haar jaar stage bij ons. Een schat van een meid die graag helpt.

Na de test wordt aan elke vrouw wat vragen gesteld. Wat verkoopt ze nu, wat wil ze straks gaan verkopen, zijn er problemen waar ze mee worstelt? Zo krijgen we een beter beeld van welke vrouwen we helpen en ook krijgen we nu hopelijk antwoord op een belangrijke vraag: hoe effectief zijn we uiteindelijk met ons programma? Is het inderdaad een sleutel naar ontwikkeling en succes? Al sinds 2010 leningen worden er leningen gegeven en nog nooit hebben we zo helder gekregen wie we eigenlijk helpen en in hoeverre we succesvol zijn.

 

Het lesprogramma

Nadat de vrouwen op de introductiemorgen zijn geweest en het programma komen volgen, krijgen ze een week lang onderwijs. Het lesprogramma is heel praktisch. Wat ze leren kan gelijk in de praktijk gebracht worden. Er wordt bijvoorbeeld niet begonnen met het leren van het alfabet, maar met het leren schrijven van hun eigen naam en het maken van een handtekening. Dit heb je nodig in het dagelijks leven. Het overige alfabet is voor latere zorg.

Advertentie